Sometimes there's only one thing left to say.......p.s.i love you.......

Thursday 22 November 2012

boleh tak?



Memandangkan tak banyak aktiviti yang banyak sangat boleh dibuat kat rumah ni..,jadi memang selalu duk depan tv sambil duk makan ja kerjanya..siap goreng ayam,buat salad.,pastu melangut tengok tv..huhu..makan banyak.tapi tak gemuk gemuk pun.metabolisme tinggi ni.. :)



rancangan yang selalu ditengok kat tv tu dah tentula rancangan masakan..hehe..(tengok la..kut kut boleh memahirkan skill masakan yang tak seberapa ni..)sekarang ni duk tunggu masterchef malaysia dengan masterchef us.buat kerja pun cepat cepat.jangan harap nak bangkit dah kalau rancangan tu dah start.kalau malaysia punya haritu harap ammar menang(emm..bkn sebab dia hensem tau..hehe)tapi dah terkeluar la pulak..jadi sekarang ni harap nina,che lah atau ah hong menang.us punya,monti atau becky kut.terer depa ni..


Banyak lagi rancangan masak yang best macam my kitchen rules,top chef,nigella bites,chef at home,food revolution jamie oliver,take home chef.tapi yang paling digemari sangat river cottage forever..sebab dia tanam sayur dia sendiri.bela semua binatang sendiri pastu masak dengan simple..lagi satu..cottage dia cantik..he..


Tengok salah satu rancangan buat kek,duk buat pusing pusing atas kek dengan lidi..bagi atas kek cantik..


Tengok ja la..pastu belajar kut ada yang berguna sikit sikit.memang kurang pandai bab memasak ni ha..mak selalu duk kutuk dgn adik.huhu..takpalah..janji boleh  jugak masak,pastu makan dengan gembira pasai masakan sendiri..,sedap tu..sapa lagi yang nak cakap sedap..ya tak?diri sendiri ja la..




Teringin jugak nak masuk pertandingan masak masak ni..yakin ni..(ceh..)tapi kalau buat salad macam ni jala.hanya tuangkan sikit minyak zaitun dan juga salad dressing..hehe...masak susah susah dah tak tau..

Amacam?rasa rasa boleh tak?huhuhu.

(^_^)



14 comments:

  1. jelesssssssssssnyaaaaaa..
    saya cam nak balik rumah terbongkang je.. sakit pinggang ni.. uwaaaaaaaaa...
    kek tu masuk oven ke blom? nak tengok yg dah masak plak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai siannya kat nani..ha..dah sampai rumah tu baring,berehat ja la tau..ha..
      Tu kek belum masuk oven lagi..kek yang dah masak nanti saya buh na.patang2 mkn kek pun sedap.. :D

      Delete
  2. keep on praktis...nanti perfect!
    jom lunch lapar sgt da ni...:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya.betui nadia..hehe..ni duk praktis la ni..ha mkn2..sya duk tunggu ayam dlm mikrowave ni..tgh defrost.lani duk mkn roti cicah madu ja.huhu..

      Delete
  3. saya kalau bercuti pun suka tengok rancangan masak memasak tapi masaknya tak...hehehe...paling saya suka chef at home...mak saya pulak suka ngan si naked chef tu...lidah pendek kata dia hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha..chef at home pun best..ada tak kniedaz perasan pantry dia..sungguh cantik..kalaula dpt pantry camtu..wah..,duk dapuq ja la.hehe..
      Pasai duk tgk naked chef tu la,saya pun sampai duk beli minyak zaitun pasai jamie oliver tu kalau msak suka pakai minyak zaitun kan..hehe :D

      Delete
  4. kita orang ni pakat tengok je rancangan masak2 tu..buat nya belum lagi..masak yang basic je..shoux pastry dan tart telur selalu je layan you tube..pun belum buat.. memang suka tengok afc, afn.. la ni byk layan cite korea hehe ...jiwang sikit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..takpa kak..nanti boleh la test masak pelan2..saya pun selalu duk tgk depa buat salad simple2 ja..dgn pie..memng nampak sedap sgt..

      Kak..penah layan ceta korea tajuk dia (summerscent) x?ka..cerita ni sgt hebat..yg ni drama.yng ni filem..(windstruck).kalu kak tgk mesti akak duk huhuhu... ja duk menitik ayaq matq kak..:D

      Delete
    2. miss yang tu.. sekarang ni tengah layan My Daughter the flower dan My ex and my neighbour..

      Delete
    3. Wah..nanti saya pun nk cari la.last aritu tgk boys over flower ja..:)

      Delete
  5. nampak menarik masakan2 tuh....nanti hitomi pun leh jd master jgk yer...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ummuaidan..hehe..masak pun kurang sedap..tp bila dri sndri mkn mmg kna ckp sedap la..lmbt lg kut nk jd masternya..huhu..tp mmg minat sgt nk pasai kek,roti dessert..cita2 satu ari nnti dpt bkak kedai juai dessert..msti best kn?:D

      Delete
  6. pstt:-
    Karamel tu kan.. boh gula dlam periuk, api jangan kuat.. biar atas api jangan kacau2 sampai semua gula cair.. lepas tu kalau nak perangkan dia sket, biar lama sket dia cair atas api.. atau kuatkan sket api.. lepas tu slow balik.. tuang air sket dlm gula tu.. lepas tu biar menidih dan semua cair.. sbb time tuang air tu karamel akan mengeras.. jadi biar je.. bila atas api dia jadi cair lah.. then siap.. :) main dengan api utk warnanya ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oo..macam tu rupanya..tima kasih nani :D sebab aritu kan ada try but kek gula hangus..ikut resipi di suruh bgi gula tu hangus..gul hangus tu karamel la kn?pelik jugak tgk karamel tu keras.takut dia dia x hancur dlm air..kena pandai buat kek karamel yang nani masak tu.pasai en AA kalau pi kdai juai kuih mesti rembat kuih tu dulu.tapi jarang ada orng buat juai..ada pun masa bln ramadan aritu ja..

      Delete