Hehe..lihat tajuk..bukan main lagi..bermadu tau..hehe..duk tengok scent of kitchen buat kek ja..teringin jugak buat kek bagi kanak kanak riang ria makan petang tadi..tapi disebabkan kekurangan barang untuk buat kek yang lebih sedap sedap,sebab kedai jauh,kereta pun en bos bawak.camna nak pi kedai?huhu..buat kek ni ja la..sedap jugak..tak dan nak sejuk kek tu dah kena rembat.apala..
Ni kek yang dah siap dibakar tadi.siap buat keratan rentas kek tu lagi.hehe.untuk menunjukkan kegebuan kek tu.
Senang ja nak buat kek ni..bahan bahannya..
Tepung gandum - 250gram (diayak)
Susu sejat - 100gram
Tepung penaik - 1 sudu
Telur - 2 biji
Coklat emulco - 1 sudu besar
Madu - 2 sudu besar
Coklat rice - ikut sesuka hati
Susu tepung - 3 sudu besar
Susu pekat manis - 30 gram
Gula kastor - 200 gram
Mentega - 200 gram
Mula mula pukul mentega dengan gula sampai sebati,kemudian masuk telur.kacau kacau..pastu masukkan susu pekat manis,madu,susu tepung.
Akhir sekali masukkan tepung gandum,tepung penaik selang seli dengan susu sejat.kacau sampai rasa best.hehe..
Ambil 1/4 dari tepung adunan tu buh kat bekas lain..buh coklat emulco tu,kacau kacau..
Susun cawan kertas untuk kek dalam loyang.letak adunan yang putih selang dengan adunan yang dicampur coklat emulco tadi.kemudian letak adunan putih balik.kemudian,taburkan coklat rice sesuka hati..hehe..
Guna sebatang lidi dan pusing kut mana mana pun la..janji atas kek tu jadi macam ni.
Bakar pada suhu 150 selama 20 minit.jangan lebih nanti hangit.huhu..
Nilah hasilnya kek cawan ni..sungguh gebu sekali..(hehe)
(^_^)